Umijeće Tersanja

Zašto svraćati ovamo, kad možeš otići na Tersaonu?

23.07.2005.

Dječak i zmaj - IV (kraj)

Kola'Ni je dotrčao do ulaza u kolibu, a onda, oklijevajući zastao. Stajao je tako nekoliko trenutaka, pa je bojažljivo sklonio zastor i oprezno zakoračio u unutrašnjost kolibe. Unutra je bilo mračno, mrak je razbijala jedino drhtava svjetlost uljanice koja je pravila sablasne sjene koje su lelujale po slamnatim zidovima kolibe. Iza tinjalice ga je gledalo nepomično lice Mxotwe, smežurano poput suhe šljive.

"Želiš nevidjeti i savladati Adehedea?" - lice joj je ostalo nepomično, samo su joj se usne jedva micale.

Kola'Ni je progutao pljuvačku i nijemo klimnuo glavom.

"Onda te mora slijediti unutrašnji glas." - rekla je.

"Mene slijediti? Unutrašnji glas? Valjda ja moram slijediti nje..." - čudio se Kola'Ni.

"Ne" - prekinula ga je, ne podižući glasa - "On mora pratiti tebe."

Na Kola'Nijevom licu se jasno ocrtavao izraz čuđenja i nerazumijevanja.

"Vidiš..." - započela je Mxotwe - "Ti prebrzo misliš i djeluješ. Nemaš strpljenja i ne možeš održati pažnju duže vrijeme. Kada se trudiš, bude još gore i budeš još nestrpljiviji. Kada pokušaš skloniti misli negdje drugdje, one se zagube i nikada se ne vrate, nego ostaneš zarobljen u svome sanjanjenju. Stoga, neka te prati tvoj unutrašnji glas. Glas, kojim ćeš jasno još jednom u sebi ponavljati šta je to šta radiš i na šta si usmjeren. Taj glas će ti dati vremena da usporiš svoje misli i održiš svoju pažnju. Prati sebe u mislima, objasni sebi šta se dešava, šta upravo radiš i vidjet ćeš, kada dođe pravi trenutak, tvoja ruka neće zadrhtati, a oko te neće iznevjeriti. I da, ako uspiješ natjerati Adehedea da jekne, od njegovog urlika možete oglušiti i ti i on, stoga pokrij svoje uši."

Usne stare Mxotwe su se prestale micati, a onda mu je ruka, koja kao da nije pripadala njoj, mahnula prema izlazu. Kola'Ni je zgrabio svoju loptu i istrčao vani, na sunce.

Čitav je dan razmišljao o ovom čudnovatom susretu i nije bio siguran da li pokušati ono što mu je Mxotwe savjetovala ili se pretvarati kao da nikada nije zakoračio u mračnu kolibu. Uto se spustila noć i preumorni Xhosa su se počeli spremati da još jedanput pokušaju dočekati Adehedea. Kada su se svi spremili, Kola'Ni je zgrabio svoju praćku i stidljivim korakom pošao ka svome ocu.

Thabo ga je pogledao nimalo iznenađen, pa pokretom glave dao svima znak da krenu. Kola'Niju je bilo jako drago što je otac postupio kao da se podrazumijeva da i on ide sa odraslima, i zbog toga mu je bilo jako drago. Obećao je sebi da će večeras biti naj-naj-najpažljiviji, pažljiviji neko ikada do sada. Kada su izašli van sela i rasporedili se ukrug, Xhosa su zapalili vatre. Kola'Ni je čučnuo kraj jednog grma i nestrpljivo čekao. Tada se u njegovoj glavi rodila misao:

Kola'Ni strpljivo i spremno kraj grma čeka Adehedea.

Svidjela mu se ta misao. Bila je tačna. Onda je došla još jedna:

Kola'Ni pažljivo osmatra okolinu i prati najmanji pokret, jer neće dopustiti da ga Adehede iznenadi.

I ova je bila tačna. Kao i slijedeća:

Hrabri Kola'Ni čvrsto stišće svoju praćku, jer želi biti spreman i brz kada dođe pravi trenutak.

Hej! Dosjetio se: Pa ja maštam o onome što sada radim! Tako mogu biti miran kao bubica, a mašta mi neće odlutati nikuda, zato što sebi pričam samo ono što vidim i radim. Kola'Ni je, tako, samome sebi pripovijedao priču o sadašnjosti. Možda bi nekome ta priča bila dosadna, ali njemu nije bila. Kada je sebe pratio unutrašnjim glasom, mogao je biti miran i usmjeren. Po prvi puta u životu.

To mu se jako svidjelo. Pričao je sebi već satima, ali jednako budno prateći mrak oko sebe. Čak je pokušao i škiljiti u tamu, malo na desno, malo na lijevo oko. Potom je, naizmjenično škiljeći, počeo treptati - čas lijevim, čas desnim okom - i to je treptanje bilo brže nego treptanje sa oba oka. Kola'Ni je bio zadovoljan ovim otkrićem i tako je vježbao, šarajući pogledom kroz mrak, trepćući na zvijezde.

I onda se desilo...

Kola'Ni je prvo osjetio čudnovato treperenje kao i prije, a onda je na horizontu sa neba nestala jedna zvijezda. Kola'Ni je zadržao dah. Potom je nestala i druga.

"Adehede je tu! Gleda me očima! Ja ga nevidim!"

Desnom je rukom podigao praćku, a lijevom je zategao.

Hrabri Kola'Ni bez imalo straha prati Adehedea. Ima ga jasno ispred sebe i sada će ga naciljati praćkom.

Unutrašnji glas je i dalje pratio ono što je Kola'Ni radio. Doista, naciljao je praćkom - ravno između dvije nestale zvijezde. I opalio.

Čuo se jak, tup zvuk udarca. Pogodak! Onda se više ništa nije čulo.

Pogodivši Adehedea, hrabri Kola'Ni uzima još jedan kamen, nišani ponovo i... buuum!

Začuo se još jedan tup udarac, ovaj puta jači. Zvijezde su se ponovo ukazale na nebu, znači da je Adehede pomjerio glavu. Kola'Ni je i dalje treptao i škiljio. Nakon pola trena, nestale su druge dvije zvijezde, malo iznad onih od maloprije - Adehede je podigao glavu!

Onda se kroz noć prolomila neopisiva i neizdrživa jeka, urlik, rika, nešto strašno, što se ljudskim jezikom ne može opisati. Kola'Ni se sjetio onoga što mu je savjetovala Mxotwe i brzo rukama pokrio uši. Adehede je ječao još neko vrijeme, a onda se sa treskom srušio na tlo. Uslijedila je mukla tišina, a onda su se Xhosa počeli pridizati sa zemlje po kojoj su popadali. Pojurili su prema mjestu gdje su pretpostavljali da se nalazi pali Adehede i počeli su nasumice udarati nogama.

Nakon malo vremena i njihovog udaranja začulo se potmulo mumljanje, a onda i frktavo otpuhivanje. Adehede je bio živ! Osjetilo se kako se podiže sa tla, ovaj puta se to moglo i čuti - bio je Adehede u svojim pokretima spor i trapav. Moglo se čuti kako teturavo korača.

"Adehede!! Ja sam te pogodio!" - odjeknuo je dječakov zvonak glas u pomrčini - "Ja sam te savladao!"

Svi Xhosa su se užasnuto okrenuli ka Kola'Niju. Očekivali su da će se Adehede ustrijemiti na Kola'Nija i sastaviti ga sa zemljom. Thabo je, skamenjen među njima, prestravljeno gledao ka svome sinu. Ali, ništa se nije desilo. Nesigurni, teturavi koraci su i dalje gegali kroz noć. Kao da Adehede nije ni čuo ono što mu je Kola'Ni rekao...

"Uspjelo je!" - dreknuo je Kola'Ni razdragano, okrećući se prema ocu - "Adehede je oglušio!"

Svi Xhosa su ga sa nevjericom gledali, a onda, kada su se Adehedeovi koraci izgubili u noći, svi su počeli da skaču od sreće, da čestitaju Kola'Niju i da ga nose na ramenima. Kola'Ni je uspio! Savladao je Adehedea i postao je poštovan od strane svih ostalih. Sutradan je u selu upriličena velika proslava koja je trajala tri dana, uz gozbu, muziku i igru. U selo su dolazili gosti, koji su poslije Kola'Nijevu slavu pronijeli daleko izvan Kalaharija a Kola'Ni je postao uvažen i mudar član svoga plemena. Otac Thabo, majka Xhanti i sestra Nwabisa su na njega bilo jako ponosni. Kola'Ni je, dakako, bio najsretniji, jer se do mile volje mogao igrati sa Cebom i Nocebom, a da niko više ne pomisli da igra nije za njega.

Ipak, okršaj sa Adehedeom nije prošao bez ikakvih posljedica. Naime, svi muškarci koji su te noći čekali Adehedea su malo oglušili od njegove jeke, pa su se njihove žene poslije godinama jedna drugoj žalile kako ih muževi skoro nikako ne čuju. Kola'Ni je, pokrivši uši rukama, sačuvao sluh, ali se poslije često pravio da ništa ne čuje kad bi ga mama Xhanti zvala da prekine sa igrom i već jednom dođe kući.

Ah, da... Adehede se nekako dokopao svoje pećine u vrletima Drakensberga, i priča se da i dan-danas, gluh, hrče stogodišnjim snom. Više niko ne zna za njega, tek ponekad njegovo hrkanje izbije van pećine i sa grana otjera ptice.

* * *

[i]Poremećaj hiperaktivnosti i nedostatka pažnje (Attention Deficit Hyperactivity Disorder - ADHD), pogađa otprilike jedno od dvadesetero djece. Ova živahna, nemirna djeca često imaju problema u školi, a impulsivnim i nepromišljenim ponašanjem se nerijetko znaju dovesti i u opasne situacije. U velikoj mjeri, problemi ove djece ostanu neprepoznati i veliki broj njih ne ostvare svoje pune potencijale, a otprilike polovica njih slične probleme kontinuirano imaju i u odrasloj dobi.

U Sjedinjenim državama, nažalost, nimalo bezaleni lijekovi predstavljaju osnovnu pomoć za ovakvu djecu, čak i za onu koja bi se sa svojim problemima mogla nositi i bez lijekova. U Bosni i Hercegovini, sa druge strane i opet nažalost, ovakvi lijekovi su zabranjeni, tako da ih ne mogu dobiti čak ni djeca kojima su oni prijeko potrebni.

Ova priča, sama po sebi, nema neku literarnu vrijednost. Ona, međutim, sadrži [/i]kognitivnu intervenciju[i], koja može pomoći hiperaktivnoj djeci da obvladaju svojom pažnjom u barem nekim situacijama.

Da li će im doista i pomoći? Ne znam. Znam samo da je priču pisao neko ko jako dobro zna kako izgleda ADeHeDe.[/i]

This story is copyrighted.

Umijeće Tersanja
<< 07/2005 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31


OVDJE SE NALAZI DOM: UMIJEĆE TERSANJA

TERS DIGEST

NOMINA SUNT ODIOSA
TERS (tur.) - 1. protivan, suprotan, nabusit, opak, neprijazan, zloćudan; 2. kriv, falsificiran, patvoren, lažan;
B. Klaić

Ko je Alfie?

NEPOTVRĐENO:
Iza svakog čina tersluka stoji skrivena želja da se bude voljen.

S. Freud

FRIENDS & LOVERS
Love me love me love me
Say you do
Let me fly away
With you
For my love is like
The wind
And wild is the wind

Give me more
Than one caress
Satisfy this
Hungriness
Let the wind
Blow through your heart
For wild is the wind

You...
Touch me...
I hear the sound
Of mandolins
You...
Kiss me...
With your kiss
My life begins
Youre spring to me
All things
To me

Dont you know youre
Life itself
Like a leaf clings
To a tree
Oh my darling,
Cling to me
For were creatures
Of the wind
And wild is the wind
So wild is the wind

[i]Wild Is the Wind by
Tiomkin/Washington,
as performed by
Nina Simone or
David Bowie[/i]

Wild is the wind
Wild is the wind


PASSENGERS:
243379

online


Powered by Blogger.ba
Design by BDSM:.