Umijeće Tersanja

Zašto svraćati ovamo, kad možeš otići na Tersaonu?

29.05.2005.

Prva pjesma ljeta

Desi se da te dan ponese na Jug, bilo vozom, bilo maštom, ili te zarobi lijenim poslijepodnevom, pa ti otapa tersluk k'o Snješka, a ti se ne buniš, već izvijaš vrat ka suncu, i uživaš. Ako putuješ, gledaš krajolik koji promiče pred očima i, kao i svake godine, sa tračkom iznenađenja i zavisti shvatiš da su alice na Jugu već otpjevale svoju pjesmu i poklonile se publici, stidljivo, rumeno, dok se po Sarajevu rahitično proljeće još bojažljivo vucara po ćoškovima i sokacima, poput bolešljivog kučeta.

Poklope se tako znakovi oko tebe - završetak škole, maturantski kikoti i suze, teferiči po vikendicama, bljeska djevojačka koža pred izlozima, krene ofanziva "najpovoljnijih aranžmana" i shvatiš da je ljeto praktički tu, da će obnoć uploviti u sarajevsku kotlinu kao u tajnu luku, da se svi, osim raspamećenih studenata, već uvelike raduju svom parčetu ljeta. No, zaglavljen u svojoj rutini, razapet između obaveza i dugova, nikako ne stižeš u svome mozgu uključiti prekidač na Ljeto, već odguruješ sve ove znakove od sebe, poput reklama za preskupe i beskorisne proizvode.

Sve dok na radiju, u autu, kafiću, u prolazu kraj otvorenog prozora... ne začuješ Pjesmu. Onu koja te istog trenutka usiše i proguta, pa izbaci negdje na plažu. Ona u sebi nosi ritam Juga, notu prošlosti i nagovještaj budućnosti, a onda ti pred očima podastre slike za koje ne znaš jesu li sjećanja ili maštanja, ili neka divlja mješavina to dvoje.

Vidiš tako pred očima lampione na terasi, lepršanje cvjetovima prošarane haljine dok njene bose noge prate ritam pjesme, prskanje zrelog nara pod tvojim prstima, brisače kako mrljaju crvena svjetla pred tvojim očima na vreloj ljetnoj kiši, čuješ zrikavce u polju i jednolično razbijanje valića o žal, osjetiš miris borovine, kokosa, cimeta, soli i još nečeg tajnog u njenoj kosi, nečeg što nikada nećeš otkriti, niti želiš, jer voliš tajne i njihova obećanja...

Zapljusne te u isti mah nostalgija prošlih ljeta i iščekivanje budućih, ugrizeš se za usnu i popustiš. Pjesma, koja bi inače bila glupa i služila samo podsmijehu, ti se ovako prikrade i u tvome umu pritisne prekidač, upali se marquee na kojem piše Ljeto. Pjesmu zaboraviš do kraja ljeta, ili te prati cijela tri-četiri mjeseca, nju će pjevušiti čitav kontinent ili će se vrtiti samo u tvojim mislima, ali ćeš po njoj dugo, dugo pamtiti to ljeto.

Neki je dan jedna pjesma upalila ljeto u meni. Sad nikako da je se riješim...

Umijeće Tersanja

OVDJE SE NALAZI DOM: UMIJEĆE TERSANJA

TERS DIGEST

NOMINA SUNT ODIOSA
TERS (tur.) - 1. protivan, suprotan, nabusit, opak, neprijazan, zloćudan; 2. kriv, falsificiran, patvoren, lažan;
B. Klaić

Ko je Alfie?

NEPOTVRĐENO:
Iza svakog čina tersluka stoji skrivena želja da se bude voljen.

S. Freud

FRIENDS & LOVERS
Love me love me love me
Say you do
Let me fly away
With you
For my love is like
The wind
And wild is the wind

Give me more
Than one caress
Satisfy this
Hungriness
Let the wind
Blow through your heart
For wild is the wind

You...
Touch me...
I hear the sound
Of mandolins
You...
Kiss me...
With your kiss
My life begins
Youre spring to me
All things
To me

Dont you know youre
Life itself
Like a leaf clings
To a tree
Oh my darling,
Cling to me
For were creatures
Of the wind
And wild is the wind
So wild is the wind

[i]Wild Is the Wind by
Tiomkin/Washington,
as performed by
Nina Simone or
David Bowie[/i]

Wild is the wind
Wild is the wind


PASSENGERS:
243380

online


Powered by Blogger.ba
Design by BDSM:.