Umijeće Tersanja

Zašto svraćati ovamo, kad možeš otići na Tersaonu?

23.05.2005.

Zelene banane

U prebujnoj džungli muško-ženskih odnosa, veza između starije cure i mlađeg dečka je ne tako rijetka trajnica. Na prvi pogled se učini kao nešto novo i neuobičajeno, a zapravo je oduvijek bilo tu. Baš kao i drvo pored kojeg bi, u džungli, mogao prolaziti svaki dan, dok ti jednom ne zapadne za oko. Drvo banane.

No, cure su, zna se, pune obzira i smjernosti, pa triput razmisle prije negoli, kao Eva, ipak zagrizu. Ovaj put bananu. Neće ona, za razliku od obeznanjenog muška koje bezglavo trči za curicama, tek tako pokupiti juniora. A ne, ona mora dobro razmisliti, posavjetovati se sa prijateljicama, neprijateljicama, psiholozima, Edipom, Elektrama... pa opet neće biti sigurna. Ima nešto u zabranjenom, hm, zelenom voću, ali ona nije sigurna da bi ipak vrijedilo probati.

A Ters kaže - bujrum, vrijedilo bi, itekako. Samo se treba riješti lažnih obzira. I poštivati zakone, naravno. Nemoj da bi koja zbog ovog teksta završila u Centralnom. A, ako je po zakonu, onda obzire, baš kao i koru s banane, treba ljuštiti lagano.

Prvo ide briga za njegovo (mentalno) zdravlje - Hm, ta neće valjda on od pogleda na tvoja njedra svisnuti umom i doživjeti doživotnu traumu? Neće, dakako, već će se, kao i svako muško, prihvatiti, um, posla. Svisnuti možda hoće kad i ako ga ostaviš, zato bi bilo jako lijepo da mu unaprijed kažeš ako je to sve samo ugodna avanturica za vas oboje.

Onda ide ono šta će reći drugi. Ovisno o razlici u godinama, drugi mogu reći svašta. A mogu i šutjeti. Ako znaju da je prolazno, onda je vjerovatnije da će šutjeti. Ako te, pak, nije briga šta kažu drugi, onda ovaj dio ni ne čitaj.

Naposlijetku, dolazimo i do tebe. Ti najbolje znaš zašto si se zagrijala za malog. Hoćeš li to sebi priznati, druga je stvar. Da, znam, ljubav ne bira mjesto ni godine, ni svašta nešto. Slijepica jedna. Ona, i polusestra joj Pravda. Sa tim se moram složiti. Eto, jednom se može desiti da se zaljubiš u bilo koga, pa makar on bio i mlađi. U tom slučaju, nemam šta reći. No, ako grom udari dvaput u istu koprivu, e onda je posrijedi obrazac. A tu si dužna sebi neko objašnjenje.

Možda ti se, recimo, sviđa da mladog dečka pokupiš ispod skuta njegove matere i od njega napraviš muškarca. Da ga uzbereš baš kao zelenu bananu. Samo imaj na umu da banane, jednom uzbrane, vrlo brzo dozrijevaju, pa će se tako i tvoj mačić očas preobraziti u ričućeg lava. Ako si tražila lava, dobila si ga pojeftino, ali ako nisi, onda gledaj kud ćeš i šta ćeš sa tolikom mačketinom.

Stariji dečki, odnosno muškarci, su dosadni, lijeni, zaokupljeni karijerom, parama i autima. Previše ozbiljni. Ti možda trebaš nekoga za igru, nekoga kome neće biti dosadno da se SMS-ate po cijelu noć i da na kiši gacate po baricama, umjesto da uzmete taksi, kao sav normalan svijet.

Možda ti, opet, smeta samopouzdanje i agresivnost, želja za kontrolom koju ispoljavaju zreliji muškarci. Možda te to odbija i sprečava da se prepustiš i ostvariš bliskost. Ti bi htjela kontrolu malo u svoje ruke. I u takvom slučaju, mlađe muško je odličan lijek. Da ne govorim o potenciji u mlađih mužjaka kojoj može parirati samo ona u... starijih ženki.

No, čvrstog sam mišljenja da, osim izuzetaka, ovakve veze ne traju dugo. Ako to znaju obje strane, nema razloga da se ne proba i to voće. Ako ga budeš zavaravala, možda na kraju zavaraš samu sebe, jer on, i poslije godina provedenih s tobom, može zgrebiti kakvu apsolventicu i sa njom odjahati u proverbijalni suton. A Klementina osta sama...

Sad, kad znaš sve ove mudrosti, slobodno ga pozovi u svoje odaje i oktrij mu svoje čari. Samo ne zaboravi da mu, kad ugasiš svjetlo, glasom Marine Perazić na uho prošapućeš:

[b]Budi dobar, noćas budi hrabar,
Jer ja sam lažljiva...[/b]
(i vlažljiva, što 'no rekla jedna mala...)

Umijeće Tersanja

OVDJE SE NALAZI DOM: UMIJEĆE TERSANJA

TERS DIGEST

NOMINA SUNT ODIOSA
TERS (tur.) - 1. protivan, suprotan, nabusit, opak, neprijazan, zloćudan; 2. kriv, falsificiran, patvoren, lažan;
B. Klaić

Ko je Alfie?

NEPOTVRĐENO:
Iza svakog čina tersluka stoji skrivena želja da se bude voljen.

S. Freud

FRIENDS & LOVERS
Love me love me love me
Say you do
Let me fly away
With you
For my love is like
The wind
And wild is the wind

Give me more
Than one caress
Satisfy this
Hungriness
Let the wind
Blow through your heart
For wild is the wind

You...
Touch me...
I hear the sound
Of mandolins
You...
Kiss me...
With your kiss
My life begins
Youre spring to me
All things
To me

Dont you know youre
Life itself
Like a leaf clings
To a tree
Oh my darling,
Cling to me
For were creatures
Of the wind
And wild is the wind
So wild is the wind

[i]Wild Is the Wind by
Tiomkin/Washington,
as performed by
Nina Simone or
David Bowie[/i]

Wild is the wind
Wild is the wind


PASSENGERS:
243379

online


Powered by Blogger.ba
Design by BDSM:.