Umijeće Tersanja

Zašto svraćati ovamo, kad možeš otići na Tersaonu?

22.05.2005.

Ima li pitanja?

"I to je sve, hvala vam na pažnji."

Aplauz.

"Ima li pitanja?"

Tišina. Iščekivanje. Nelagoda, među publikom, i kod govornika. Prva ruka se bojažljivo pomoli, pa zaustavi usred pokreta.

"Hajde, nemojte se ustručavati. Znate da nema glupih pitanja."

Znamo li? Znam da ima glupih izjava, glupih postupaka, glupih tvorevina, svi će se složiti da ima glupih ljudi, ali glupih pitanja, ispade, nema. Baš kao da su se na datom skupu okupile sve same pametnice, pa niko od njih nije sposoban izvaliti nešto glupo, sa upitnikom na kraju. Naprotiv, kad nešto i upitaš, svi odgovori počinju sa "O, to je dobro pitanje!" ili "To je veoma dobro pitanje".

Ako bi im davali ocjene, to znači da pitanja zavrijeđuju barem trojku, a vrlo često i četvorku i peticu. Da se sudi po pitanjima, svi bi bili odlikaši. A riječ je o tome da niko neće da se zamjera. Zašto da ti kažem da ti je pitanje glupo, pa da se ti naljutiš? Zašto da te oborim, kad ti mogu dati dvicu, šesticu? Onda trica postane zamjena za dvicu, četvorka za tricu, petica za četvorku, a za pravu peticu više nema prostora. Ni ocjene da se ona iskaže. Ni motiva da se trudiš. Pa se, kažu svugdje u svijetu, obrazovanje razvodnjava.

Niko neće da se zamjera. Zašto da ti kažem da ti haljina ne stoji? Zašto da ti kažem da ti je dečko kreten? Zašto da ti kažem da ćeš izgubiti pare na tome što radiš? Samo zato da se ti naljutiš na mene. Neću, neka to uradi neko drugi. A taj drugi sam obično ja. I onda ispadne da sam ja bešćutni, brutalni kreten ili nešto u tom tonu. A to što su drugi lažljivi licemjeri, to nema veze? Nema, jer smo mi ljudi nesposobni da istrpimo istinu, čak i kada drugima iskreno kažemo da je želimo čuti. Tada iskreno lažemo. Od srca.

Ja se u životu najviše divim ljudima koji imaju takta i diplomatske vještine. Ljudima koji ti znaju reći ili naslutiti istinu, a te pri tome ne konfrontiraju, ne zapale, ne izgube za prijatelja. Ako ima kakva škola, koja tome podučava, pa makar se zvala i škola laganja, ja bih u nju. I sve kontam, kad porastem, znaću tako s ljudima. A u međuvremenu? U međuvremenu se trudim da postavim glupo pitanje. I još mi niko nije dao za pravo.

Mada, nakon dužeg razmišljanja, shvaćam da ipak nema glupih pitanja. Pitanje ne može biti glupo. Glup može biti samo onaj ko ga postavlja. I onaj ko na njega odgovara.

Dakle, ima li pitanja?

Umijeće Tersanja

OVDJE SE NALAZI DOM: UMIJEĆE TERSANJA

TERS DIGEST

NOMINA SUNT ODIOSA
TERS (tur.) - 1. protivan, suprotan, nabusit, opak, neprijazan, zloćudan; 2. kriv, falsificiran, patvoren, lažan;
B. Klaić

Ko je Alfie?

NEPOTVRĐENO:
Iza svakog čina tersluka stoji skrivena želja da se bude voljen.

S. Freud

FRIENDS & LOVERS
Love me love me love me
Say you do
Let me fly away
With you
For my love is like
The wind
And wild is the wind

Give me more
Than one caress
Satisfy this
Hungriness
Let the wind
Blow through your heart
For wild is the wind

You...
Touch me...
I hear the sound
Of mandolins
You...
Kiss me...
With your kiss
My life begins
Youre spring to me
All things
To me

Dont you know youre
Life itself
Like a leaf clings
To a tree
Oh my darling,
Cling to me
For were creatures
Of the wind
And wild is the wind
So wild is the wind

[i]Wild Is the Wind by
Tiomkin/Washington,
as performed by
Nina Simone or
David Bowie[/i]

Wild is the wind
Wild is the wind


PASSENGERS:
243379

online


Powered by Blogger.ba
Design by BDSM:.