Umijeće Tersanja

Zašto svraćati ovamo, kad možeš otići na Tersaonu?

16.05.2005.

Bijela svjetlost

Ležim tako u krevetu, otvorenih očiju, zatvorenih očiju, nevažno je, iz noći u noć, čekam ono što ne dolazi. San ostaje rijetka roba kojoj cijena vrtoglavo raste na mojoj privatnoj berzi želja. Kasno u noći, liježem u krevet, sa malo nade i dosta strijepnje, nadajući se okrijepljenju, a strijepeći od onoga što je izvjesno. Od bijele svjetlosti.

Nesanica je ta koja me sačeka u mom vlastitom krevetu, razbaškarena lagodno i samouvjereno, kao da je njezin, a ne moj, i kao da uvijek zna da će biti po njenom. Samo ako odluči da se te noći ukaže. A ukazuje se često, noćima i noćima. I onda doista bude po njenom.

Ponekad mi se čini da su Nesanica i Noć dvije sestre. Ili barem najbolje drugarice od malih nogu. Mojih malih nogu. Noć je ta koja pada bogato i baršunasto, obavije te u raskošno crno ruho i mazno namami u krevet, obećavajući san koji obnavlja i snove koje ćeš pamtiti. Kada te, otežalih kapaka, dovabi do kreveta, onda se, prethodno dobro skrivena ispod jastuka, ukaže Insomnia. Ona me uvijek pohodi u vidu blještave bijele svjetlosti, od koje se oči izvrću naopačke, pa im nije ni važno jesu li otvorene ili zatvorene.

U svom blještavilu ja znam da je ta svjetlost bolesna, kao da nosi ili naviješta bolest, a iz mene crpi život. Prati me kud god se okrenem, šta god da pokušam. Nekada mi tjera vlastite misli kroz glavu poput divljeg krda, nekada ne radi ništa. Samo, prokletnica, svijetli. A ja ne mogu ustati, jer me Noć čvrsto drži u zagrljaju, dok mi sapuće isprazna obećanja o snu koji "tek što nije došao".

A ja vjerujem, iako znam da ne dolazi. Nema toliko melatonina u apotekama kojeg bih mogao iskapiti, niti toliko ovaca u Australiji koje bih mogao prebrojati pa da me Nesanica makar te noći zaboravi. Umjesto toga, znam da sam im samo igračka i sa njih dvije ne mogu da se bijem, samo da bdijem. Alfie za to vrijeme spava ili šenluči po selima, svejedno je, dok bijela svjetlost iz mene siše snagu.

Negdje pred jutro ona implodira, poput slike na starim, crno-bijelim televizorima, skupi se u bijelu tačku, koja za tren-dva nestane. Ali prije nego što nestane, začujem njen zlohotni šapat:

"Carpe Diem."

Onda se zakikoće ili mi samo lizne uho, te iščezne. Do slijedeće Noći. A ja blijed i prozračan ustajem, i poput sjenke lebdim kroz dan. S kolutovima oko očiju i sa groznicom u njima ja kaskam za danom, topim se na suncu, sklanjam se sa blagorodne, dnevne svjetlosti, jer znam da me po Noći opet čeka ona bolesna, bijela.

Ako ne bude po mom, a skoro nikad ne bude, čini mi se da će bijela svjetlost biti posljednje što ću gledati na ovom Svijetu. Toliko me mori.

Umijeće Tersanja

OVDJE SE NALAZI DOM: UMIJEĆE TERSANJA

TERS DIGEST

NOMINA SUNT ODIOSA
TERS (tur.) - 1. protivan, suprotan, nabusit, opak, neprijazan, zloćudan; 2. kriv, falsificiran, patvoren, lažan;
B. Klaić

Ko je Alfie?

NEPOTVRĐENO:
Iza svakog čina tersluka stoji skrivena želja da se bude voljen.

S. Freud

FRIENDS & LOVERS
Love me love me love me
Say you do
Let me fly away
With you
For my love is like
The wind
And wild is the wind

Give me more
Than one caress
Satisfy this
Hungriness
Let the wind
Blow through your heart
For wild is the wind

You...
Touch me...
I hear the sound
Of mandolins
You...
Kiss me...
With your kiss
My life begins
Youre spring to me
All things
To me

Dont you know youre
Life itself
Like a leaf clings
To a tree
Oh my darling,
Cling to me
For were creatures
Of the wind
And wild is the wind
So wild is the wind

[i]Wild Is the Wind by
Tiomkin/Washington,
as performed by
Nina Simone or
David Bowie[/i]

Wild is the wind
Wild is the wind


PASSENGERS:
243380

online


Powered by Blogger.ba
Design by BDSM:.