Umijeće Tersanja

Zašto svraćati ovamo, kad možeš otići na Tersaonu?

12.05.2005.

99 balona

Kada si posve mali, lebdiš visoko, nošen željama i snovima. Oni te nose poput hrpe malih, šarenih balona, privezanih bezbrojnim nitima koje ti stišćeš u svojim šačicama i ne ispuštaš iz ruke. Kada te upitaju koliko to balona imaš, ti kažeš devedeset i devet, jer u tvome mozgu tada ima dovoljno mjesta samo za dvocifrene brojeve, sve ostalo zauzimaju igračke i bajke. U stvari, tih balona ima mnogo, mnogo više, ima ih devetsto devedeset i devet i još mnogo više, toliko da ih mnogi nikada ne bi mogli izbrojati.

Neko se toga sjeća, a neko ne, ali dok ti tako lebdiš, nošen svojim balonima, pojavi se jedna ozbiljna gospođa, ponekad na metli, a ponekad na protonskoj raketi, a u ruci joj zablista jedna igla. Gospođa se zove Frau Wirklichkeit; ona zuji oko tebe ozbiljno i strogo i neumoljivom iglom stvarnosti ti stane bušiti balone, jedan po jedan. Oni, veseli, obli i nemoćni, bljeskaju na suncu i čekaju svoj red dok ih ne dotakne igla, onda se rasprsnu u ništa.

Kako ti se smanjuje broj balona, visina na kojoj lebdiš biva sve manja, ti polako toneš niže i niže, sve dok jednog dana, gotovo neosjetno, stopalima ne dotakneš tlo. Kada se to desi, onda više ne poletiš. Koliko god ti čvrsto stiskao preostale balone i podizao ruku u vis, oni nemaju snage da te uzdignu. Suočeni s tim, neki ljudi u ljutnji puste svoje balone i oni odlete daleko, daleko, dok ne nestanu iz vida. Drugi se prihvate igle, pa sa njom iz osvete bockaju Stvarnost, bježeći od nje. Treći, pak, koračaju čvrsto zemljom, sjećajući se sa sjetom vremena kada su lebdjeli.

Meni su preostala još dva balona. Jedan je plavi, drugi crven. Neću vam reći šta na njima piše. Mislio sam mnogo puta do sada da ih pustim da odlete, ali, eto, iz nekog razloga, nisam. Umjesto toga, ja u blaga predvečerja, kad komšije u park izvode kućne ljubimce, iznesem svoja dva balona i držim ih visoko iznad glave.

"Što, bolan, držiš te glupe balone u zraku svaki dan?" - pita me Alfie, dok zadirkuje komšijinog labradora - "Da ne misliš da ćeš možda poletit'?"

"Znaš, Alfie" - odvratim ja - "Jasno je meni da nema u ovim balonima kuveta da ja uzletim. Ali, sve se nešto nadam, možda jednom zapuhne kakav povoljan vjetar, pa ja ipak poletim."

"E, moj ti" - kaže on - "Ako te spodbije kakav dobar orkan, letit ćeš ti jakako, što s balonima, što bez njih."

"Znam, Alfie" - složim se ja - "Ali će, u tom slučaju, bar izgledati kao da me baloni nose."Umijeće Tersanja

OVDJE SE NALAZI DOM: UMIJEĆE TERSANJA

TERS DIGEST

NOMINA SUNT ODIOSA
TERS (tur.) - 1. protivan, suprotan, nabusit, opak, neprijazan, zloćudan; 2. kriv, falsificiran, patvoren, lažan;
B. Klaić

Ko je Alfie?

NEPOTVRĐENO:
Iza svakog čina tersluka stoji skrivena želja da se bude voljen.

S. Freud

FRIENDS & LOVERS
Love me love me love me
Say you do
Let me fly away
With you
For my love is like
The wind
And wild is the wind

Give me more
Than one caress
Satisfy this
Hungriness
Let the wind
Blow through your heart
For wild is the wind

You...
Touch me...
I hear the sound
Of mandolins
You...
Kiss me...
With your kiss
My life begins
Youre spring to me
All things
To me

Dont you know youre
Life itself
Like a leaf clings
To a tree
Oh my darling,
Cling to me
For were creatures
Of the wind
And wild is the wind
So wild is the wind

[i]Wild Is the Wind by
Tiomkin/Washington,
as performed by
Nina Simone or
David Bowie[/i]

Wild is the wind
Wild is the wind


PASSENGERS:
243380

online


Powered by Blogger.ba
Design by BDSM:.