Umijeće Tersanja

Zašto svraćati ovamo, kad možeš otići na Tersaonu?

09.05.2005.

Današnja mladež

Kada ti kroz glavu proleti: "Ah, ova današnja mladež!", znaj da je to prva sijeda na vlasištu tvoje duše. I baš kao one koje izbijaju na glavi, tako i ove nevidljive sijede vlasi slijede različite obrasce - nekome se prva javi sa dvadest, nekome tek iza četrdesete; nekome neprimjetno izbija po jedna za svakog punog mjeseca, a neko posijedi obnoć, što od briga, što sam od sebe.

Smiješno je što to ljudi pomisle i izgovore sasvim ozbiljno, ne shvaćajući ni na trenutak da time same sebe proglašavaju za stare. Postaju oni koji se opiru promjenama, oni koji žale za onim od juče ili koji barem pokušavaju zadržati ovo od danas. Samim time, sve manje gledaju u sutra.

Današnja mladež od nas preuzima svijet onakav kakav im ga mi ostavimo i postupa sa njim onako kako su od nas vidjeli. Oni nemaju ništa za izgubiti, već samo toliko toga za vidjeti, za osvojiti. Oni stariji, sa druge strane, sa nostalgijom se sjećaju svoje prošlosti, zato što je sve bilo jednostavnije, sigurnije, izvjesnije... jednostavno, "znalo" se kako stvari stoje. Iako je to, zapravo, samo nostalgična iluzija koja se bez izuzetka seli iz generacije u generaciju.

Ja nemam problema sa današnjom mladeži. Sve dok me plaho ne bihuzure, a ne bihuzure me - sve što rade, sebi rade. Meni se sviđa način na koji prelaze granice, način na koji prekrajaju jezik, ili kako koriste komunikacije. Sviđa mi se što s lakoćom koriste MSN, MMS, mIRC, SMS i sve ostale komunikacijske skraćenice. Sviđa mi se što ekran na blogu ne vide kao svetu bjelinu praznog papira, već pljuju i šaraju po njemu, i na kraju ga pretvore u chat. Ne da bih i ja to isto radio, ali mi se sviđa kad oni to rade.

Sviđa mi se način na koji razmišljaju. Sebično, pohlepno, sada. Baš kao što i pristoji ovim vremenima. Žao mi je što većinom misle da u Bosni za njih nema budućnosti i žao mi je što su, većinom, u pravu. Da sam na njihovom mjestu i ja bih isto razmišljao. Zapravo, bio sam i, fakat, isto sam razmišljao.

Sviđa mi se muzika koju slušaju. U tome je, doduše, problem. Oni slušaju istu muziku koju smo slušali i mi, onu istu koju su slušali njihovi roditelji. Za mene je uznemirujuće, gotovo perverzno, da roditelji i djeca slušaju istu muziku i da su tu muziku pravili, recimo, Zeppelini ili Floydi. Uznemirujuće je, jer je svrha te muzike bila pobuna. Protiv svijeta, protiv roditelja. A kakva je sad to pobuna kad babi punkeru odvrneš The Clash iz sve snage dok se vozite kući s mora?

Ima nešto skaredno i dirljivo u tome kako današnji klinci recituju stare Nadrealiste ili nostalgišu za Titom. Zbunjujuće je gledati kako se kunu u stvari kojima nisu svjedočili, kojima nisu bili istovremenici. Oni tako vikarijelno proživljavaju našu mladost kao svoju vlastitu, a to je tužno. Tužno, jer ispada da je naša mladost bila bolja (ili smo je mi uspjeli tako prodati), a da im njihova vlastita nema šta za ponuditi. Ako je stvarno tako, onda mogu biti sretan što sam bio mlad onda kada je to nešto vrijedilo, vrijedilo toliko da se i danas prepričava.

Mogao bih, iz istog razloga, žaliti današnju mladež. Mogao bih, ali neću. Neću stoga što oni, ako hoće, mogu iznjedriti svoje suvremenike, svoje vlastite uzore koje će prvo slaviti, a potom spaliti. I onda se radovati oko vatre.

Samo ako hoće....

Umijeće Tersanja

OVDJE SE NALAZI DOM: UMIJEĆE TERSANJA

TERS DIGEST

NOMINA SUNT ODIOSA
TERS (tur.) - 1. protivan, suprotan, nabusit, opak, neprijazan, zloćudan; 2. kriv, falsificiran, patvoren, lažan;
B. Klaić

Ko je Alfie?

NEPOTVRĐENO:
Iza svakog čina tersluka stoji skrivena želja da se bude voljen.

S. Freud

FRIENDS & LOVERS
Love me love me love me
Say you do
Let me fly away
With you
For my love is like
The wind
And wild is the wind

Give me more
Than one caress
Satisfy this
Hungriness
Let the wind
Blow through your heart
For wild is the wind

You...
Touch me...
I hear the sound
Of mandolins
You...
Kiss me...
With your kiss
My life begins
Youre spring to me
All things
To me

Dont you know youre
Life itself
Like a leaf clings
To a tree
Oh my darling,
Cling to me
For were creatures
Of the wind
And wild is the wind
So wild is the wind

[i]Wild Is the Wind by
Tiomkin/Washington,
as performed by
Nina Simone or
David Bowie[/i]

Wild is the wind
Wild is the wind


PASSENGERS:
243386

online


Powered by Blogger.ba
Design by BDSM:.