Umijeće Tersanja

Zašto svraćati ovamo, kad možeš otići na Tersaonu?

06.05.2005.

Moral Kombat

Svako u životu s nečim kuburi. Neko s matematikom, neko sa ženom, ja evo s moralom. Nikako da utrefim taj moral, nikako da se za njega uhvatim, kao za štangu, pa da se pridržavam. Morala. Nekako bi se Moral i ja dogovorili oko toga i istrpili, samo da nije ovih Moralista.

To su oni koji moral šire van sebe, bez obzira na to da li ga imaju u sebi. To su oni koji prvi sude, koji uvijek znaju je li ili nije moralno. Pa osim što tako razvrstavaju postupke, oni jednakom odvažnošću razdvajaju i ljude. Na moralne i nemoralne. Pih! Ko si ti, ko sam ja da o tome sudim?

A u tome je upravo trik. Duboko sam ubijeđen da su većina ovako "visokomoralnih" bića zapravo veoma nesretne osobe, koje svoje ništa umotavaju u celofan pravila i onda se hvale kako se njih pridržavaju bolje od drugih ljudi. Nije uopće neophodno da oni u ta pravila vjeruju, da ih doživljavaju kao nešto ispravno i pravedno. O, ne, bitno je samo pred drugima pokazati da ih znaš i da ih dobro igraš, za razliku od onog drugog. A kad se jednom docepaš više moralne pozicije, jadna li mu majka ko ne radi kako treba.

Nešto ne mogu pojmiti da ponižavanje drugih potpada pod moralan čin. Visoko moralni ljudi, ono malo koliko ih znam, svoj moral primijenjuju na sebi, ne na drugima ("Moralni zakon u meni" -reče Immanuel). Podstiču svoje bližnje da isti moral usvoje, a tuđe vrijednosti i (ne)moral uvažavaju. Ne čujem ih da nekoga osuđuju. Nema nametanja, svako je slobodan da izabere svoje vrijednosti, da vjeruje.

Ali, to je samo moja naivnost. U stvarnosti, niko te ne pita za vrijednosti, ili za vjeru, već samo motri pokazuješ li to na odgovarajući način. Ako dobro glumiš, kao što i oni glume, sve je u redu - svako je svakome vuk, a niko nikog ne grize. Ali gluho bilo ako moralno posrneš- umjesto da ti pruže ruku, hijene će te živog rastrgati. Takvi smo, da nam je da sudimo ljudima.

Postoji sud zakona i sud Boga, ali nama je to malo, mi bi da i sami malo sudimo, da osjetimo načas Božansku superiornost. Petljamo se u ono što nam nije dato, pa, gotov svetogrdno, sudimo po moralu. Moral se bešćutno nameće, baš kao i vjera. A pod plaštom morala i vjere sve prolazi. Plaši me što ponekad pomislim: "Sačuvaj me, Bože, svojih najvatrenijih sljedbenika."

Što je najgore, najčešće je sve to samo pokrov, bezizražajna maska, iza koje se kezi nakazno lice pohlepe, zavisti i strasti. Koliko se puta samo čovjek iznova suoči s time slušajući priče o zlostavljanim dječacima, zapostavljenim ljubavnicama, pronevjerenim novcima, pričama koje su se nezamijećeno dešavale ispod blještave fasade pravovjernosti i ćudoređa. Ko te tjera da se javno očituješ protiv, recimo, homoseksualnosti, ako u ložnicu privodiš malodobne dečke? Ili obrnuto.

Nisam ja ništa bolji, naprotiv, mnogo sam gori, haman sumnjiva morala, upitne vjere i potanke etike. Maslo mi nije za Ramazana i nemam se pravo bacati kamenom. E, pa upravo stoga ga i ne bacam. Da mi se ne zalomi kao Svetom Pavlu, koji u prvoj poslanici Korinćanima napisa: Nije li očito da je muškarcu sramota imati dugu kosu?

Ne znam, možda da priupitamo Isusa?

* * *

"Idemo li?" - pita Alfie, odjeven u borbenu maskirku. Nagovara me da idemo na paintball. Borba do posljednje kapi boje.

"Idemo, Alfie" - velim - "Samo bih morao prvo do komšije, koji je na godišnjem, da mu zalijem cvijeće."

"Nemoj, bolan, nije moralno" - uvjerava me Alfie.

"Kako nije" - ibretim se - "Čovjek mi ostavio i ključeve od stana i još me zamolio da obiđem."

"Ama, znam." - uporan je on - "Ali, kažem ti da je nemoralno. Ne mora se. Ostavi za drugi put."

Šta ću, ostavim kanticu za vodu, uzmem pušku za paintball i spucam Alfie-ja posred čela. Nemoralno!

Umijeće Tersanja

OVDJE SE NALAZI DOM: UMIJEĆE TERSANJA

TERS DIGEST

NOMINA SUNT ODIOSA
TERS (tur.) - 1. protivan, suprotan, nabusit, opak, neprijazan, zloćudan; 2. kriv, falsificiran, patvoren, lažan;
B. Klaić

Ko je Alfie?

NEPOTVRĐENO:
Iza svakog čina tersluka stoji skrivena želja da se bude voljen.

S. Freud

FRIENDS & LOVERS
Love me love me love me
Say you do
Let me fly away
With you
For my love is like
The wind
And wild is the wind

Give me more
Than one caress
Satisfy this
Hungriness
Let the wind
Blow through your heart
For wild is the wind

You...
Touch me...
I hear the sound
Of mandolins
You...
Kiss me...
With your kiss
My life begins
Youre spring to me
All things
To me

Dont you know youre
Life itself
Like a leaf clings
To a tree
Oh my darling,
Cling to me
For were creatures
Of the wind
And wild is the wind
So wild is the wind

[i]Wild Is the Wind by
Tiomkin/Washington,
as performed by
Nina Simone or
David Bowie[/i]

Wild is the wind
Wild is the wind


PASSENGERS:
243382

online


Powered by Blogger.ba
Design by BDSM:.