Umijeće Tersanja

Zašto svraćati ovamo, kad možeš otići na Tersaonu?

25.04.2005.

Pussy-men!

Oni su hrabri tigrovi koji bespogovorno caruju džunglom. Oni su gordi lavovi koji gromko riču u sutonu. Oni su crne pantere koje gipko plazaju zemljom dok se nečujno prikradaju nesvjesnim predmetima svoje požude. Oni su par žeravica kojima fiksiraju svoju lovinu dok im se mišići zatežu spremajući se za odsudni skok.

I..?

Samo što oni ne skoče. Ništa se ne desi.

Isprva sam mislio da je riječ o lošoj sreći koja je zadesila par stasitih ženki ljudskog roda. Upoznaju nekoga, ili taj neko upozna njih, razmijene se pogledi, razmijene se riječi, razmijene se poruke... nekad frcaju i iskre, ali od vatre ne bude ništa.

Hm, mora da se nestašni dečki igraju sa srdašcima plahovitih ljepotica, mišljah ja, mada i oni i one bijahu van nesigurnih adolescentskih godina. Malo čudno da se kršni momci igraju zavođenja tek toliko da vide mogu li obrlatiti nekoga, ali ne i nemoguće, zaključih ja. I zatvorih dossier.

No, oči i uši ostavih otvorene. I, malo po malo, počnem ja sastavljati kockice od primjera. I to haman iz pet vremenskih zona, sa tri kontinenta. Muzika krene, zainteresirane strane stanu obigravati jedna oko druge, ali niko ne zapleše. Možda će sve ostati misterija, pomislih dok sam po stoti put vraćao dossier natrag u ladicu, označavajući ga sa velikim X.

Ali, onda mi sinu. I to, dakako, čitajući blogove i slušajući mušku stranu priče. I spoznam da muškima nije do zezancije, kako su i oni bili zainteresirani, imali ozbiljne (i nadasve poštene) namjere, podgrijavali maštu. No, gospoda se žale kako se jednostavno ništa nije desilo, kako je sve ishlapilo, kako je prošao pravi trenutak...

Pa dabome da je prošao kad ništa niste poduzeli! Čekali ste da vam mlada dama poleti u zagrljaj i klone u naručju uzdišući "Uzmi me! Uzmi me!"? Ili si čekao ispod drveta da ti mala padne u krilo, kao zrela jabuka? Pa nisi ti Isaac Newton. A i njemu je jabuka pala na glavu, ne u krilo.

Žao mi je kad neka moguća veza propadne u zametku samo zato što neko nije imao (dovoljno) hrabrosti da napravi prvi korak. Nastranu sva priča o ravnopravnosti (i, je li ono bijaše, emancipaciji?), ali u slučaju neriješenog rezultata neko mora nešto poduzeti. I ja čvrsto i neopozivo vjerujem da to treba biti muško.

Znam, znam da je teško biti staložen i pribran i cool dok ti se srce spušta u pete kada joj prilaziš i znam da je teško glumiti ravnodušnost nakon što ti ona pred svima poput papirića pocijepa srce na komade koje ti poslije kupiš po podu. Teško je biti fin i pristojan dečko i izložiti srce atmosferskim prilikama i njenom neumoljivom pogledu, ali jednostavno - budi muško. Jer, svaka od njih priželjkuje da je On, onaj pravi, obori s nogu (ne doslovce).

Sve to zvuči malo licemjerno iz pera nekoga ko je i sam na stotine puta umirao od stidljivosti i propustio ko zna koliko prilika, ali svaki puta kada sam skupio ono malo hrabrosti i pokušao, nisam zažalio. Čak ni onda kad sam se podvijena repa vraćao kući pijaniji od svojih drugova i potišteniji od Željinih navijača nakon Székesfehérvára.

A vi, djevojke, imajte malo razumijevanja za momke. Čak i ako ih ne čeka dobrodošlica u vašem srcu, pomozite hrabrim dečkima da sačuvaju makar dostojanstvo i samopoštovanje. Inače ćete obeshrabriti sve fine dečke, pa će vam prilaziti samo kreteni. A onda ćete se vi žaliti... I tako unedogled.

Volio bih da nisam u pravu. Volio bih da se varam, da ovo budu samo pusta naklapanja jednog starog, obnevidjelog vuka. Ma, zapravo, znam da nisam u pravu. I vi ćete dokazati da niste pussy-men.

Zato, muškarčine, na startne pozicije, i neka vas prate riječi velikog lažova i zavodnika, koji se danas odaziva na ime Alfie Casavecchia:

"Go and get the girls! Presto!"

Umijeće Tersanja

OVDJE SE NALAZI DOM: UMIJEĆE TERSANJA

TERS DIGEST

NOMINA SUNT ODIOSA
TERS (tur.) - 1. protivan, suprotan, nabusit, opak, neprijazan, zloćudan; 2. kriv, falsificiran, patvoren, lažan;
B. Klaić

Ko je Alfie?

NEPOTVRĐENO:
Iza svakog čina tersluka stoji skrivena želja da se bude voljen.

S. Freud

FRIENDS & LOVERS
Love me love me love me
Say you do
Let me fly away
With you
For my love is like
The wind
And wild is the wind

Give me more
Than one caress
Satisfy this
Hungriness
Let the wind
Blow through your heart
For wild is the wind

You...
Touch me...
I hear the sound
Of mandolins
You...
Kiss me...
With your kiss
My life begins
Youre spring to me
All things
To me

Dont you know youre
Life itself
Like a leaf clings
To a tree
Oh my darling,
Cling to me
For were creatures
Of the wind
And wild is the wind
So wild is the wind

[i]Wild Is the Wind by
Tiomkin/Washington,
as performed by
Nina Simone or
David Bowie[/i]

Wild is the wind
Wild is the wind


PASSENGERS:
241486

online


Powered by Blogger.ba
Design by BDSM:.