Umijeće Tersanja

Zašto svraćati ovamo, kad možeš otići na Tersaonu?

19.04.2005.

Umijeće sevdaha - Džepno izdanje II

Naoružan znanjem i spremnošću za ljubav, osokoljen hormonima i proljetnim suncem, ters konačno može izmigoljiti na ulicu i uputiti se u potragu za voljenim bićem. Kojeg, dakako, još uvijek ne poznaje, ali ne zadugo. Sve je jača nada u skori, sudbonosni susret, koji će, jednom zanavijek, promijeniti tok tersovog života. Nabolje, dakako.

Neprilično je ljudima govoriti u koga će se zaljubiti. To je grubo narušavanje slobode izbora u koji se inače s merakom petljaju roditelji, rodbina, komšiluk i šira raja. Praviti se pametan i diktirati nekome koga da voli je bezobrazluk. Osim kada su posrijedi tersovi. Zašto? Jednostavno - ljubav je slijepa, ali je zato tersluk gluh. Ništa i nikoga ne sluša, a udara po svome. U takvom udaranju obično prvo stradaju slijepi i drugi koji se nisu stigli na vrijeme ukloniti.

Da ne bi iza tersa ostalo groblje propalih ljubavi, bolje mu/joj je stoga pročitati par mudrosti napabirčenih teškom mukom i skupo plaćenih bolom, krvlju (bilo je i toga) i suzama starih, iskusnih tersova. Sa stanovišta ljubavi i tradicije, tersovi svoje (potencijalne) partnere dijele u nekoliko grupa. Pored naziva sveke od grupa nalazi se broj koji kazuje koliko je osoba iz ove grupe pogodna za vezu sa tersom (5 = odličan izbor, -5 = katastrofalan izbor, 0 = 'nako):

Naivac ( -2 do 0)

Naivac je široko rasprostranjena vrsta osobe koja naivno vjeruje da je tersluk maska ispod koje se krije predivna i prenježna osoba puna ljubavi i kojoj samo treba malo pomoći da se iz zvijeri pretvori u princa. Pogrešno! Tersluk jeste tvoja površina, ali i neraskidivi dio tebe; ti ćeš likom (i terslukom) zauvijek ostati zvijer. Prije ili kasnije dolazi do otriježnjenja i, najčešće, do kraja veze. Ukoliko su tvoje namjere poštene, odvedi naivca da pogledate Ljepoticu i zvijer i objasni mu/joj da je to samo crtić a da stvari s tobom stoje drugačije i da maska ostaje. Neki naivci su to u stanju prihvatiti i dobro podnijeti.

Drama Queen (-5)

Najgora moguća kombinacija! Kako ime kaže, ova osoba od svega pravi dramu i beskrajno je usmjeren(a) na sebe. On/a zahtijeva stalnu pažnju, duri se svakih 30 sekundi, sve tersove komentare uzima preozbiljno, uvjeren/a da se svijet vrti oko nje/ga ne bira sredstva samo da dođe do svog cilja - da bude u centru pažnje. Svojim pitanjima ("Jesam li debela u ovoj haljini?", "Jesam li bio odličan u krevetu?") naprosto hrani tvoj tersluk i, iako se jedno vrijeme možeš suzdržavati, naposlijetku tersluk rukne u vidu nezaustavljivog sarkazma, a Drama Queen drami li, drami. Kad jednom krene ovom spiralom jeda i otrova, veza između tersa i Drama Queen okončava brzo i spektakularno, poput Titanica, pred očima oduševljene raje.

Flegma (0 do 3)

Flegmica je dosta dobar i prihvatljiv izbor za tersa. Uglavnom joj/mu je ravno do mora, a bihuzurluk i sekiraciju prepušta tersu. Uz flegmu ters može doći do izražaja, pustiti na volju svome tersluku, znajući uvijek da će ga flegma prizemljiti i pomoći u suočavanju sa hladnom i nemilosrdnom stvarnošću. Istina, ljubav sa flegmom nikada neće doseći neslućene visine kao ljubav sa Drama Queen, ali joj je zato rok trajanja potencijalno duži od roka trajanja IKAR konzerve. Imaj na umu da je flegme teško, teško razbjesniti, ali kad se jednom doista razbjesne, onda se tvoj tersluk topi poput aprilskog snijega i nauči da barem tada držiš jezik za zubima. Inače te nema.

Pollyanna (-3)

Za stepen napornija od Naivca, Pollyanna vjeruje da je baš on/a pozvan/a da razminira tvoj tersluk i od tebe napravi labuda, sve sa jezerom. Nije dovoljna fantazija da je ters divan neizbrušen dijamant, već se Pollyanna aktivno baca na njegovo brušenje revnošću i predanošću amsterdamskog draguljara. Pošto nikome ne odgovara da ga šmirglaju po nosu, ters se buni i postaje sve bockaviji, ali Pollyanna se nikada ne predaje. Zbog toga ove ljubavi imaju mahom tragičan kraj - ters se promijeni i postane neko drugi, ters skače s Bosmala, ters završi na Psihijatriji... Ima i donekle sretan kraj - Pollyanna završi u ludnici.

Pollyanna B (5)

Ova rijetka podgrupa je mehlem za rane svih napaćenih tersova. Ona jedina tersove prihvaća onakvima kakvi jesu i ništa ne mijenja, smatrajući da svako ima pravo na svoj tersluk. Jedan od najvećih tersova na svijetu živi sa jednom Pollyannom B; kad Pollyanna ustane ranom zorom i otvori prozor, radujući se novom danu, suncu i proljeću, ters joj mrzovoljno kaže: "Idi i raduj se u drugoj sobi." I tako oni žive zadovoljno, svako ispoljava svoj optimizam/tersluk i niko nikome ne smeta, već se skladno nadopunjuju. Naći Pollyannu B je za tersa ravno premiji na svim lutrijama ovog svijeta.

Ters (-5 do 5)

Tersovi nisu polovi magneta, niti crveno i crno na akumulatoru. Ters nije minus, da bi tražio svoj plus, prema tome ljubav između dva tersa nije isključena. Kaže se - nije bitno kakav je ters, već kakav je čovjek. Najvažnije je da međusobno upoznate svoje tersluke (Alfie već pruža ruku i namiguje), pa, ako se oni međusobno slože, zašto ne biste i vi, iako sve ostaje potpuno nepredvidivo. U jednom snu sam saznao da su tersovi koji su stvoreni jedni za druge antipodno razbacani na suprotne krajeve svijeta. Tako mislim da bi, po tom pravilu, meni najviše odgovarao (Alfie pokazuje na globusu) ters iz, recimo, Pertha, Zapadna Australija. Nekome iz LA bi dobro došao ters sa Mauricijusa, a tersovima u Bosni... uh, naspram jadne Bosne nema ništa već nepregledna vodena masa Pacifika. Najbliže kopno nasuprot Bosni bi bilo otočje Tubuai. Hm, vrijedi pokušati?

Umijeće Tersanja

OVDJE SE NALAZI DOM: UMIJEĆE TERSANJA

TERS DIGEST

NOMINA SUNT ODIOSA
TERS (tur.) - 1. protivan, suprotan, nabusit, opak, neprijazan, zloćudan; 2. kriv, falsificiran, patvoren, lažan;
B. Klaić

Ko je Alfie?

NEPOTVRĐENO:
Iza svakog čina tersluka stoji skrivena želja da se bude voljen.

S. Freud

FRIENDS & LOVERS
Love me love me love me
Say you do
Let me fly away
With you
For my love is like
The wind
And wild is the wind

Give me more
Than one caress
Satisfy this
Hungriness
Let the wind
Blow through your heart
For wild is the wind

You...
Touch me...
I hear the sound
Of mandolins
You...
Kiss me...
With your kiss
My life begins
Youre spring to me
All things
To me

Dont you know youre
Life itself
Like a leaf clings
To a tree
Oh my darling,
Cling to me
For were creatures
Of the wind
And wild is the wind
So wild is the wind

[i]Wild Is the Wind by
Tiomkin/Washington,
as performed by
Nina Simone or
David Bowie[/i]

Wild is the wind
Wild is the wind


PASSENGERS:
241489

online


Powered by Blogger.ba
Design by BDSM:.