Umijeće Tersanja

Zašto svraćati ovamo, kad možeš otići na Tersaonu?

18.04.2005.

Umijeće sevdaha - Džepno izdanje za tersove

Ters je u ljubavi poput ribe na biciklu - ne može disati, a uzalud guta zrak, ne može pedalati, ne umije balansirati i, što je najgore, ne zna kamo ide. Iskustvo ljubavi je toliko fundamentalno drukčije od tersove naravi i načina na koji se on(a) odnosi spram svijeta, da nije čudo što mnogi tersovi odustaju od ljubavi kao od plaho zahmetli projekta i radije tavore nevoljeni po mračnim ćoškovima dok im se na srca ne uhvati paučina, a oči obnevide od tame.

Ovo je tužno i nadasve nepotrebno, jer da smo nesposobni za ljubav (i razmnožavanje), valjda bi nas dosad zanemalo pod točkom evolucije, pa ne bi bilo ni potrebe za ovim priručnikom. Tersovi se, istina, rađaju nespremni za ljubav, ali sa srcima velikim kao kuća ("K'o kuča! - kaže Alfie) kojima mogu nadomjestiti svoje nedostatke i umekšati svoje ćoškaste izbočine.

Kao hirovito dijete kornjaču, ljubav tersa okrene naopačke. Oklop sarkazma i skepse kojim se ležerno štiti od vanjskog svijeta postaje izlišan, a osjetljiva nutrina viri poput zjapeće rane. Misli i osjećanja kojima se do nedavno rugao sad preuzimaju kontrolu, a visprene bodlje podsmijeha pucaju pri nespretnim pokušajima da se izrazi ljubav. Kad bi negdje na zatiljku postojao patent-zatvarač, pa da ga se povuče nadole i lijepo izađe iz svoje kože, to bi za svakog tersa bilo prihvatljivo rješenje. Ali, koliko god se češkao po glavi, ters nikako da ga napipa.

U takvoj situaciji, pitanje je sasvim opravdano: Može li se ters ikako pripremiti i spremno dočekati ljubav? Naravno, pogotovo ako pročita ovaj priručnik. ("I sve nauči napamet!" - dodaje Alfie). Najbolje je krenuti iz početka i ovladati umijećem sevdaha korak po korak.

1. korak - Znaj sebe

Nije metafizička začkoljica. Čisto praktično, potrudi se da znaš tačno šta voliš i, mnogo važnije, šta nikako ne voliš, šta možeš trpiti, a šta te izbezumi bez izuzetka. Pitaj druge kakav/kakva si kad se zaljubiš, koliko se promijeniš, i šta je to što se na tebi nikada ne mijenja. Tako ćeš znati šta možeš očekivati od sebe u ljubavi i biti u stanju (potencijalno) voljenoj osobi jasno staviti do znanja šta on/a može očekivati od tebe.

2. korak - Imaj vjere i nade

Ljubav je ne samo moguća, nego i potpuno prirodna. Provjereno. Ponekad je potrebna prilična snaga volje da se suspregne urođena skepsa i podozrivost u tersa, ali isplati se. Ljubav nađe načina, ako joj se pruži poštena prilika. Kad se zaljubiš, posudi svoj pesimizam komšiji sa drugog kata. Barem na mjesec dana, i pusti ljubavi da uradi svoje. "Lav iz medžik." - objašnjava Alfie, šireći ruke.

3. korak - Budi realan

Svaki ters, bez izuzetka, izgubi glavu u ljubavi. Poslije pet minuta provdenih u blaženstvu ljubav spreman je na sve, čak i na to da se odrekne svoga tersluka (Alfie me užasnuto gleda.) A to je nemoguće - vidi korak 1. Jednom ters - vazda ters, nemoj sebi i nedužnim ljdima davati obećanja koja ne možeš ispuniti. Isto tako, ako te on/a beskrajno živcira, neće potrajati. Ljubav, mislim.

4. korak - Budi opušten/a

Rekoh, ljubav je prirodna, mada se tebi doima veoma, veoma čudno. Nije lako biti opušten u novim i čudnim situacijama, ali sjeti se - mnogi su hrabri tersovi bili prije tebe u istoj situaciji, i preživjeli su. I ne samo to, uživali su i pri tome bili sretni (samo što oni o tome šute). Ako mogu oni, možeš i ti. Ne koristi droge i alkohol za opuštanje, na njih ti se oduzima 10 bodova, a droge od tebe uzimaju autentičnost iskustva i tako to.

5. korak - Ne foliraj

Ti si ters. Koga foliraš da nisi? Tersluk ne možeš ukinuti, znači samo neko vrijeme možeš folirati da nisi ters. Ali samo neko vrijeme, dok tvoj tersluk ne odluči da je došlo vrijeme da se i on predstavi. Alfie je to obično radio odjeven u admiralsku uniformu, stupajući uz gromoglasne zvuke Wagnera. Poslije sam mu uskratio to zadovoljstvo i počeo ga sam predstavljati riječima: "Say hello to my little friend!", a Alfie bi ulijetao sa velikim osmijehom i još većim ožiljkom na licu. Nagodi se sa svojim terslukom i nađi načina kako da ga predstaviš, a da pri tome niko ne pobjegne glavom bez obzira.

6. korak - Imaj strpljenja

Joj, znam da je teško, haman nemoguće. Kad tersa nešto stane istinski živcirati, ovaj je spreman čitav svijet poslati u qurac ("S merakom." - pojašnjava Alfie) i svojeručno dohakati ljubavi, makar ista bila dotad neviđena na ovom dunjaluku. Zbog toga strpljenje vrijedi zlata. Ono će iskupiti sav tvoj tersluk i nedostatak nježnosti, zaboravljene rođendane, godišnjice, ispade pred prijateljima i rodbinom... Broj do 10, do 100, viči om, meditiraj, radi šta god hoćeš, samo se nauči strpljenju. Sa strpljenjem u glavi i "oprosti" na usnama ti si za vazda princ na bijelom konju i princeza iz bajke (nadam se, ne oboje istovremeno).

Nakon prvih savladanih koraka, ters može početi tražiti sebi partnera/partnericu...

Umijeće Tersanja

OVDJE SE NALAZI DOM: UMIJEĆE TERSANJA

TERS DIGEST

NOMINA SUNT ODIOSA
TERS (tur.) - 1. protivan, suprotan, nabusit, opak, neprijazan, zloćudan; 2. kriv, falsificiran, patvoren, lažan;
B. Klaić

Ko je Alfie?

NEPOTVRĐENO:
Iza svakog čina tersluka stoji skrivena želja da se bude voljen.

S. Freud

FRIENDS & LOVERS
Love me love me love me
Say you do
Let me fly away
With you
For my love is like
The wind
And wild is the wind

Give me more
Than one caress
Satisfy this
Hungriness
Let the wind
Blow through your heart
For wild is the wind

You...
Touch me...
I hear the sound
Of mandolins
You...
Kiss me...
With your kiss
My life begins
Youre spring to me
All things
To me

Dont you know youre
Life itself
Like a leaf clings
To a tree
Oh my darling,
Cling to me
For were creatures
Of the wind
And wild is the wind
So wild is the wind

[i]Wild Is the Wind by
Tiomkin/Washington,
as performed by
Nina Simone or
David Bowie[/i]

Wild is the wind
Wild is the wind


PASSENGERS:
241478

online


Powered by Blogger.ba
Design by BDSM:.