Umijeće Tersanja

Zašto svraćati ovamo, kad možeš otići na Tersaonu?

31.03.2005.

30:Love......Advantage:Ters......Ters, First Serve

Igramo Alfie i ja tenisa. Po običaju, gubim. Pita mene Alfie:

"Kako ti, bolan, ne dosadi? Pa svaki put te rasturim."

"Ma neka, dobri moj Alfie, dobar si ti meni. Neka tebe." - kažem ja.

"Ih?" - kliberi se on - "A kako to?"

Onda ja stanem tumačiti Alfieju u čemu su prednosti tersluka. Nadugačko i naširoko. Ponad svega, sloboda i iskrenost u izražavanju. Kada si nadrkan, možeš fino svima jasno staviti do znanja da si nadrkan. Kad te ne zanima, kažeš "boli me" ili, ako si turistički nastrojen, šalješ ljude u razne destinacije (mjesto rođenja ponajprije), a da se niko ne nađe pretjerano uvrijeđen.

Pošto si ters, niko od tebe ne očekuje da budeš happy što je mali Sutko naučio koristiti tutu ili tužan što je uginuo Nemo, pa mala Ajlica plakala dok je povlačila vodu. Ne moraš se trsiti da pokažeš da ti je stalo, onda kada nije. Posto ih ne foliraš kao svi ostali, neki ljudi s vremenom počnu cijeniti tvoju iskrenost, pa te čak smatrati i za prijatelja.

Pošto si realan, nema neugodnih iznenađenja u životu. Pošto pravodobno ventiliraš frustracije, ne sljeduje ti čir ili kakva druga boljka za samojede. Život je predvidiva ravnica, easy do penzije. Sve se na vrijeme stigne i završi. Za razliku od netersova.

Imam ja jarana, dobar k'o duša ramazankog somuna, volim ga k'o brata (koliko je ovom tersu moguće iskazati bratsku ljubav), ali je jaran beznadežni neters. Šteta. Ubi se radeći, samo trči, leti s kraja na kraj svijeta, a vikendom, povrh svega, radi. Kažem ja njemu da će za 10-15 godina skončati metodom eksplodirane koronarke i da mi je već sada žao njega i da sam polahko počeo da ga odbolijevam.

On se smije, kaže "jesi ti provala", a ne zna, jadan, da sam u pravu. Ovako ću barem, za razliku od drugih, više cijeniti vrijeme koje provedemo zajedno, a kada ga jednom odnese holesterol, neću biti šokiran i zatečen kao svi ostali. A ostali će onda za mene reći: "Vidi ga, baš je ters. Ostao bez jarana, a nije ga ni dotaklo".

"Sta ćeš, takav je svijet, moj Alfie. Beskrajno nezahvalan i bezobrazan." - završavam ja svoj monolog - "Nego de ti serviraj."

Zamahnu Alfie reketom, odvali onu lopticu roddički/krvnički, mahnu ona pored mene, ma ni ne vidjeh je.

"40:Love" - dere se Alfie - "Nisi je ni vidio!"

"Nisam. Ali sam je zato osjetio. U zraku" - odvraćam - "Love is in the air."

31.03.2005.

Raskorak vremena

John Marcher je lik koji živi s osjećajem da je predodređen da mu se u životu desi nešto golemo, nešto čudesno ili čudovišno, svejedno, ali nešto što će njegov život uzdrmati iz temelja i obezvrijediti sve što mu se do tada desilo. Paraliziran tim osjećajem, on čitav život provodi strijepeći i čekajući da mu se to nešto (zvijer iz džungle) prikrade i spopadne ga i tek na kraju shvati da mu se ništa pod milim Bogom nije desilo i da je čitav život uludo protraćio propustivši priliku da iskusi pravu ljubav, sreću, radost, tugu...

Nekakav me strah obuzeo dok sam se pitao može li se meni, baš kao i Tebi, desiti isto. Baš sam razmišljao imam li ja svoju zvijer iz džungle u glavi i čekam li i ja na nešto. Nešto da me degaussira, iz temelja protrese i preobrazi. Zastrašujuće bi bilo ako čekam. Nepodnošljivo, čak. Ali, kako ću znati?

Hinjski se osvrnem po vlastitom životu, da niko ne vidi, tražeći znakove koji bi ukazali na jedno ili drugo. Onda me u haustoru potisnutog sjećanja sačekala moja Zvijer, zacakljenih očiju, rascijepljenih čeljusti i naoštrenih kandži. Sjećanja su slike, ne grizu i ne udaraju, samo malo bole, ne možeš se od njih prepasti. Tako se ni ja ne prepadnem svoje Zvijeri iz sjećanja.

Shvatim, prneražen, da je mene moja Zvijer zaskočila davno, aprila 1992. i iz temelja meni, svima nama, promijenila život, onako kako John Marcher nikada nije mogao ni sanjati.

Tako me zakačila da mi je u hipu odvalila komadinu mesa, komadinu duše, komadinu Mene i zauvijek ih odvojila od onoga što sam do tada bio ja. Jedini način da taj otkinuti dio sebe sačuvam je bio da ga nekako zaledim.

I tako dio Mene stoji zamrznut u istom onom stanju u kom je bio u aprilu 92; dio Nas koji će zauvijek imati 7, 16 ili 21 godinu, onoliko koliko smo imali tih aprilskih dana, kada nas je Zvijer zaskočila i zauvijek izmijenila. Ili zaustavila u vremenu. I jedino što Ti i ja možemo uraditi, jeste da budemo dobri i pažljivi prema onom dijelu Sebe koji je zastao na svojih sedam, šesnaest, dvadeset i jednu...

Svake večeri kad pođem na spavanje ja navijem dva sata koji pokazuju vrijeme i datum. Na jednom stoji današnji dan, godina 2005; na drugom je rani april 92. Kada se ujutro probudim, ja prvo pogledam satove: onaj prvi je prebacio na Novi dan, onaj drugi se nije ni pomakao, iako i on svo vrijeme otkucava. Ne znam da li će se ikada pomaći, ali ja ga svejedno navijam. Iz noći u noć. I s nestrpljenjem ga pogledam izjutra. A dobro znam da već dugo živim u raskoraku vremena - između ovog sadašnjeg i Onoga Onda. I što vrijeme više prolazi, sve mi je teže održati se u tom raskoraku.

Pa se pitam: Dokle ću moći izdržati ovako?

Umijeće Tersanja
<< 03/2005 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031


OVDJE SE NALAZI DOM: UMIJEĆE TERSANJA

TERS DIGEST

NOMINA SUNT ODIOSA
TERS (tur.) - 1. protivan, suprotan, nabusit, opak, neprijazan, zloćudan; 2. kriv, falsificiran, patvoren, lažan;
B. Klaić

Ko je Alfie?

NEPOTVRĐENO:
Iza svakog čina tersluka stoji skrivena želja da se bude voljen.

S. Freud

FRIENDS & LOVERS
Love me love me love me
Say you do
Let me fly away
With you
For my love is like
The wind
And wild is the wind

Give me more
Than one caress
Satisfy this
Hungriness
Let the wind
Blow through your heart
For wild is the wind

You...
Touch me...
I hear the sound
Of mandolins
You...
Kiss me...
With your kiss
My life begins
Youre spring to me
All things
To me

Dont you know youre
Life itself
Like a leaf clings
To a tree
Oh my darling,
Cling to me
For were creatures
Of the wind
And wild is the wind
So wild is the wind

[i]Wild Is the Wind by
Tiomkin/Washington,
as performed by
Nina Simone or
David Bowie[/i]

Wild is the wind
Wild is the wind


PASSENGERS:
243386

online


Powered by Blogger.ba
Design by BDSM:.